Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter
OK, jag förstår!
Gården sedd från baksidan.

Recept

Här nedan följer några av mina favoritrecept på gårdens grönsaker.

Hälsningar Maria

Amerikansk 

pumpapaj

Innan man gör själva pajen måste man baka pumpan i ugn. Sätt ugnen på 175
grader. Dela pumpan på mitten och ta bort kärnor och trådfiber med en sked och
skär sedan pumpan i bitar (ganska stora) och lägg dem på plåt med
bakplåtspapper. Sätt in i ugnen 45-60 min och kontrollera med en gaffel att
pumpan är helt mjuk. Låt svalna och dra sedan av skalet. Kör pumpan i en mixer
och låt eventuell vätska rinna av i ett durkslag. Ställ in pumpapurén i kylen.

Pajskal

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt, 1 msk socker

100 g osaltat smör eller margarin
(eller ta saltat smör och uteslut saltet)

2-4 msk kallt vatten

Kör mjöl, salt och socker i matberedaren tills det är blandat. Tillsätt
smöret eller margarinet och mixa ca 15 sek tills blandningen är grovkorning.
Tillsätt vattnet i ett jämnt flöde och mixa tills degen håller i hop. Forma
degen till en boll och lägg i kylskåp i ca 30 min. Kavla sedan degen till en
rund platta (kavla från mitten och utåt så blir den jämn) ca 20-25 cm och klä
en pajform med degen. Låt vila ytterligare 20 minuter i kylen med plast över
medan du gör fyllningen till pajen.

Pumpafyllningen

3 ägg 

4-5 dl pumpapuré

1,5 dl vispgrädde (eller gräddmjölk), 1 dl brun
farin

1 tsk kanel

0,5 tsk mald ingefära 

0,5 tsk salt  

Vispa äggen lätt i en bunke. Tillsätt farinsocker, kryddor, pumpapuré och

sist grädden. Rör till en jämn smet. Ta ut pajskalet ur kylen och häll i
pumpafyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på ca 190 gr i ca 40-50
min eller tills fyllningen är genombakad och pajskalet har fått gyllenbrun färg.
Pajen kan se blöt ut i mitten. Pröva om pajen är klar genom att sticka ner en
kniv ett par centimeter in från kanten. Om kniven är näst intill torr när du
tar ut den så är pajen klar.  Låt pajen svalna och servera den gärna med
vispad grädde och blåbärssylt eller blanda grädden med lönnsirap. För egen del
tycker jag att pajen smakar bättre dagen efter!     


Grönkålsallad är full av vitaminer och passar dessutom bra på julbordet.

 Grönkålssallad ca 4 port

2-3 dl finhackad
grönkål (ta bort de grova stjälkarna)

1 äpple

1 bit purjolök

1 dl hackad
saltgurka eller smörgåsgurka

Dressing;

1 dl filmjölk

1 dl gräddfil

Örtsalt

Hacka äpple,
purjolök och gurka fint. Blanda dessa med grönkålen.

Rör samman filmjölk
och gräddfil, smaka av med örtsalt och eventuellt vinäger. 

Rödbetskaka med yoghurtglasyr

Ingredienser 10-12 bitar

300 g rödbeta/gulbeta

3 små ägg

2 dl strösocker

1,5 dl raps-/majs-/solrosolja

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 msk mald kanel eller kardemumma

1 tsk vaniljsocker

Glasyr

5 dl väl avrunnen Ekologisk Mild youghurt 3,8-4,5% fetthalt

0,5 dl florsocker

Börja med att låta yoghurten rinna av i sil eller durkslag som är täckt med hushållspapper/kaffefilter/linnehanduk.

Skala och riv rödbetorna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i ägg och sockersmeten tillsammans med oljan samt rödbetorna. Häll i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen i175 grader i 40 minuter.

Låt kakan svalna något och blanda sedan den avrunna yoghureten med florsocker. Bred över kakan och lägg gärna något grönt blad på, så ser det extra trevligt ut. Om kakan får stå till dagen efter färgar rödbetan igenom glasyren och den blir vackert rosa. Dessutom saftar kakan till sig och blir ännu godare!


Här nedan följer ett recept på en härligt mustig palsternackssoppa som passar bra i vinterkylan. 

Palsternackssoppa 

4 pers 

700 g palstenackor 
1 syrligt äpple 
1 liten gul lök 
0,5 tsk salt

1 liter höns/grönsaksbuljong


4 st salviablad 
2 hela nejlikor 
2 dl mellangrädde 
lite cayennpeppar 
några salviablad som dekoration 

Skala palstenackorna, löken och äpplet. Skär allt i bitar och låt koka mjuka i hönsbuljongen. 
Mixa och tillsätt övriga ingredienser. 
Serveras gärna med en klick creme fraice eller youghurt. 

Smaklig måltid! 

Odlingarna

Säsongen börjar i april då kålplantorna sås inne i växthuset.

Läs mer »

Produkter

Grönsaker från Källsprångs Gård säljs bl.a till: Örebro Trädgårshall
som levererar till restauranger och butiker i Örebro län, och till Tistelvind som tillverkar syrade grönsaker.

Läs mer »

Kontakt

Anders & Maria Östlund
Källsprångs Gård Hult 364
694 96 Åsbro

Visa karta

Telefon

0582-503 82,
070-685 03 92, 070-297 51 12

Skicka e-post